W odwiedzinach w partnerskiej szkole.
Greccy uczniowie wraz z nauczycielem języka angielskiego przygotowali grę zespołową w łączonych grupach polsko-greckich. Było to wspaniałe doświadczenie i "szlifowanie" języka angielskiego, którym musieli się wykazać podczas tej rozgrywki.
Dodatkowo uczniowie wykonali prezentacje multimedialne na temat zagrożonych gatunków zwierząt.
Dziękujemy za serdeczne przyjęcie uczniów w greckiej szkole.
Uczestnicy projektu odwiedzili targ w Leptokarii ze świeżymi warzywami, owocami, oliwkami oraz owocami morza.
Zachwyceni byli smakiem i aromatem świeżych lokalnych owoców - pomarańczy, arbuzów i kiwi.
Podczas posiłków uczniowie zdrowo się odżywiali oraz poznawali nowe smaki - oliwki, granaty, oliwę z oliwek.
Poznając grecką kuchnię mieli okazję uczestniczyć w przygotowaniach potraw lokalnych m.in. sosu tzatziki.
Na zakończenie dnia zaprojektowali piramidę zdrowego żywienia.
Na warsztatach dotyczących zasobów wody na Ziemi, uczniowie tworzyli plakaty na temat sposobów oszczędzania wody. Uczestnicy sformułowali również pytania do sondy ulicznej skierowanej do mieszkańców Palarii, jak dbają o środowisko naturalne, w tym o wodę?
Z sondy ulicznej uczniowie wyciągnęli wniosek, że ludzie mało uwagi przywiązują do oszczędzania wody w tym kraju, wybierając swoje własne dobro i wygodę.
Uczestnicy wyjazdu do Grecji spędzają czas w sposób twórczy. Zaprojektowali i wykonali karty do gry w „Piotrusia” o tematyce ochrona środowiska i ekologia. Następnie sporządzili plakaty promujące zdrowy styl życia.
Strona 2 z 4